“3. KADINLAR ARASI EN İYİ EV BAKLAVASI YARIŞMASI”NDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Enstitü İstanbul İSMEK’in, BAKTAD iş birliği ve İTO desteğiyle düzenlediği “3. Kadınlar Arası Ev Baklavası Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu. On kişilik ön elemeden geçen 5 katılımcının, ustaların gözetiminde hünerlerini sergilediği yarışmada birinciliği Kevser Heper aldı. Sektördeki kadın istihdamını artırmayı amaçlayan yarışmada Ayşe Ergün ikinci, Fatma Ağca ise üçüncü oldu.
Ünü Türkiye sınırlarını aşan milli lezzetimiz baklavanın, aslına uygun olarak doğru teknikle üretilmesi, bu alanda nitelikli ustalar yetiştirilmesi, özellikle de kadınların sektörde yer alması adına önemli adımlar atılıyor. Enstitü İstanbul İSMEK’in, sektörün öncüleriyle üç yıl önce başlattığı iş birliği de bu adımlar arasında yer alıyor. Enstitü İstanbul İSMEK’in, Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) iş birliği ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) desteği ile düzenlediği “Kadınlar Arası Ev Baklavası Yarışması”nın bu yıl üçüncüsü gerçekleşti.
Enstitü İstanbul İSMEK Esenler Fırıncılık ve Pastacılık Okulu’nda gerçekleşen yarışmada, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında eğitim alan 10 katılımcı arasından ön eleme sonucu finale kalan 5 katılımcı, birincilik için kıyasıya mücadele etti. Birbirinden yetenekli yarışmacılar, sektörün ustalarının gözetiminde en iyi ev baklavasını yapmak için hünerlerini sergiledi. İlk iki yılın birincileri Ceylan Varlı ve Sema Balcı, tatlı bir rekabetin sergilendiği yarışma boyunca destekleriyle yarışmacıların yanında yer aldı.
Yarışmacılar birincilik ödülü için mücadele ederken, etkinlik kapsamında kurulan fuaye alanını, birbirinden renkli görüntülere sahne oldu. Sektörün ustaları, lokum, künefe ve börek workshopları gerçekleştirdi. İlgiyle izlenen workshoplar sırasında birbirinden leziz lokumlar dilimlendi, künefe tepsileri şerbetle buluştu, incecik açılan börekler sarılıp pişirmeye hazır hale getirildi.
Puanlamada Pek Çok Kriter Gözetildi
Enstitü İstanbul İSMEK’in ev sahipliğinde düzenlenen yarışmada derece alanlar, belli kriterler göz önünde bulundurularak yapılan puanlama sonucu belirlendi. Yarışma boyunca hünerlerini sergileyen finalistlerin hazırladıkları baklavalar, tüm etapların tamamlanmasının ardından 11 kişiden oluşan jürinin değerlendirmesine sunuldu. İşin ustaları; hijyen, ön hazırlık, baklava hamurunun hazırlanıp açılması, dilimlenmesi, baklavanın pişirilmesi, şerbetin hazırlanıp verilmesi ve son olarak hazırlanan baklavanın servisine bakarak puanlama yaptı.
Birincilik Ödülü, Kevser Heper’in
Puanlama sonucunda Kevser Heper, yarışmanın birincisi seçildi. Yarışmada ikinciliği Ayşe Ergun, üçüncülüğü ise Fatma Ağca aldı. Derya Kayapınar yarışmada dördüncü olurken, beşinciliği ise Nurgül Durla aldı.
Yarışmanın birincisine istihdam imkânı sunuldu, ayrıca tam altın ödülü verildi. İkinciye yarım, üçüncüye çeyrek, dördüncü ve beşinciye gram altın hediye edildi. Yarışmacılara ödülleri; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Zeynep Neyza Akçabay, İBB Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Oktay Özten, Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) ve İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) temsilcileri tarafından verildi. Yarışmaya katılan tüm yarışmacılara ayrıca plaket ve katılım belgesi takdim edildi.
İBB, İTO ve BAKTAD Yöneticileri de Ödül Törenindeydi
“3. Kadınlar Arası Ev Baklavası Yarışması”na, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Zeynep Neyza Akçabay ve İBB Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Oktay Özten’in yanı sıra Enstitü İstanbul İSMEK Koordinatörü Dr. Canan Aratemür Çimen, İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, BAKTAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, İTO 72. Komite üyeleri adına Fehmi Murat Bozanoğlu ile BAKTAD Yönetim Kurulu Üyeleri Süleyman Köşkeroğlu ve Mehmet Ali Taşdemir ile diğer dernek temsilcileri katıldı..
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Zeynep Neyza Akçabay, yarışmanın ödül töreninde yaptığı konuşmada, bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve artık gelenekselleşmiş bir yarışmaya İBB olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


















